IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Azélea

2010.03.03. 10:10 - blog04

Egyéni keresés
 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 


 
 

 

Azálea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Élettartam: Ha megfelelően gondozzuk őket, az azáleák sok évig elélnek.

Idény: Késő ősszel és ezt követően egész télen van szezonja.

Gondozás: Egyszerűen kezelhető növény, de a gondozási hibákat rosszul tűri.

Általában 15 és 50 cm közötti azáleákat árusítanak. Nagyon lassan nőnek kis bokorrá vagy fácskává.

Öntözés és trágyázás

A növény sok vizet igényel, de csak mésztelenített vagy állott vízzel szabad öntözni.

A kezeletlen vezetékes vizet nem bírja. A virágzást követően, májustói július végéig mészszegény trágyával trágyázzuk.

 

Virág és illat

A rendkívül sokféle színű és méretű virág szép és egzotikus, illata azonban elég gyenge.

 

Fény és hőmérséklet

A növény szereti a fényt, de soha ne állítsuk tűző napra. A hőmérséklet ne emelkedjen 15 oC fölé - minél hidegebb helyen áll az azálea, annál több virágot hoz.

A virágboltban kapható azáleákat gyakran "eldobhatós" virágnak veszik, amely az elnyílás után hamar tönkremegy. Azonban ha a virágzás után jól bánunk vele - hűvös de világos helyen tartjuk, tápláljuk - akkor túléli az évet, és következő tavasszal is virágba borul. Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is (de nem a tűző napon) tarthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor ősszel beköltöztetjük, akkor ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba melegéhez (először csak az előszobába vagy konyhába tegyük, ahol hűvösebb van).

 

 

Föld és átültetés

Ha átültetésre kerül sor, azt tavasszal, a virágzás után történjen. Speciális azáleaföldet vásároljunk, és lapos cserepet használjunk.

Az átültetés előtt az új agyagcserepet néhány órára áztassuk vízbe.

 

Nyesés, visszavágás

A hervadt részeket rendszeresen távolítsuk el. A virágzás után vágjuk vissza a leghosszabb hajtásokat.

Szeptemberben néhány új hajtást lecsíphetünk, hogy több hely maradjon a bimbók számára.

 

Szaporítás

A fejdugványok július/augusztus hónapban elég könnyen meggyökeresednek. A fiatal növények azonban nagyon sok meleget és magas páratartalmú levegőt igényelnek, ezért 3-4 hét időtartamra borítsunk a cserépre egy műanyagzacskót.

Az azáleának számos változata ismeretes: vannak fehér, rózsaszín, vörös, sőt kétszínű virágú; egyszerű és telt szirmú; korán (okt.), valamivel késó1Jb (jan.) virágzó, illetve egészen kései virágzású fajták.

 

AzáleaVirágzás idején naponta öntözzük!

Az azáleák rendkívül gyorsan kiszáradnak, ezért - mindenekelőtt virágzás idején - minden nap mészmentes (pl. felforralt és lehűtött) vízzel öntözzük meg őket. Az sem baj, ha időnként víz áll a cserép alatti tányérkában. Megfelelő gondozás esetén a növény hetekig virágzik.

Válasszuk ki a legszebb fajtát!

A szobai azáleákon sok nemesítő próbálja ki tehetségét, így aztán egyre újabb és újabb fajták jelennek meg. Nem csupán fehér, rózsaszín vagy vörös virágúakat találunk köztük, hanem számos átmeneti árnyalatút is, s mindezek ősztől tavaszig a legkülönbözőbb időszakokban virágozhatnak. Válasszuk tehát ki az ízlésünknek leginkább megfelelőt!

Az egyszerű és a telt szirmú változatok között is választhatunk.

A növények olykor megbetegednek Az azáleákat sajnos számos kártevő támadja meg, kezdve a levéltetvektől egészen az azáleamolyig. Ha túl sok kártevőt találunk a növényen, inkább dobjuk ki.

Szeptember és április között vásároljunk azáleát!

Elvirágzás után a szobai azáleát sokan kidobják, pedig több éven át is meg lehet tartani. Ha a virágzás után megfelelően bánunk vele - hideg és világos helyre tesszük, de nem hagyjuk kiszáradni -, a következő ősszel vagy télen virágzó "újraéledéssel" hálálja meg.

Nyáron tegyük ki a kertbe!

A fagyosszentek után, körülbelül május közepén az azáleákat kitehetjük a balkonra vagy a kertbe, és egészen őszig ott hagyhatjuk őket. Keressünk egy félárnyékos, de meleg helyet, és ültessük át a növényt egy tiszta tőzegkorpával megtöltött, nagy cserépbe.

 

Eleinte azonban ne tegyük 5-10 °C-nál melegebb helyre.

Amikor az első bimbók színesedni kezdenek (mintegy hat hét múlva), a növényt bevihetjük a lakószobába. Amíg meg nem szokta az új helyét, a levegő nem lehet túl száraz, különben lehullanak a bimbók.

Szeptemberoktóberben vigyük vissza a házba!


 

 

Az elvirágzott növényeket a május végétől cserepestül a kert talajába süllyeszthetjük. A virágzáskor vagy közvetlenül utána képződő hajtásokat csípjük ki. Kora nyáron többször vágjuk vissza a növényeket. Átültetéshez használjunk azálea- vagy rhododendron-ültetőközeget, ha ilyen nem kapunk, használjuk más savanyú kémhatású virágföldet.

 

Szeptember vége felé, az első fagyok előtt, a növényt ismét vigyük be a házba.

Vízzel permetezni csak a bimbókat szabad, a virágokat már nem!

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK A levélhullásnak többnyire a kiszáradás az oka, de a túltrágyázás és a túl nagy meleg is okozhatja a virágok és a levelek hullását. A levelek és hajtáscsúcsok megsárgulását az öntözővíz túl magas mésztartalma okozhatja. Használjunk mésztelenített vizet. A levéltetvek ellen rovarirtó szerrel védekezhetünk.  

Túl száraz, meleg helyen takácsatkák támadhatják meg. Jelenlétüket a levelek között megjelenő fehér, pókhálószerű szövedék jelzi.
Bimbó és levélhullás, ha a növényt korán állítjuk meleg helyre.

 

 TANÁCSOK A VÁSÁRLÁSHOZ 

Olyan azáleát vásároljunk, melyen sok az éppen kibomló bimbó, és amelyen üde, világoszöld levélkékkel teli új hajtáscsúcsokat látunk.

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták



süti beállítások módosítása