IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Begónia

2010.03.03. 10:08 - blog04

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

 

Begónia

 

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI.
Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk.
A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek.
A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

TUDNIVALÓK

Élettartam: Noha az elatior-hibrid több évig él, sokan egyszer virágzó növényként kezelik és eldobják, miután elvirágzott.

Idény: A telt szirmú fajtákat februártól októberig, mini begóniát egész évben, Schwabenland -hibrideket rendszerint decembertől márciusig vásárolhatunk.

Gondozás: A begónia gondozása egyszerű, ha elegendő friss levegőt biztosítunk számára.

Méret és növekedés: Zömök, dús felépítésű növény. Az idősebb példányok hajtáscsúcsait csípjűk le, hogy ne nőjenek túl magasra. A növény mérete 15 cm (mini begónia) és 30-40 cm között változik.

Virág és  illat: A begónia virágai lehetnek egyszerűek vagy telt szirmúak. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog. Az elatior-hibridek többnyire egész évben virágoznak.

Fény és hőmérséklet: Az elatior-hibridek sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viselik el. 21 oC fölött a bimbók lehullhatnak.
Télen a hőmérséklet ne emelkedj en 15-18 oC fölé. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmattól.

Öntözés és trágyázás: A föld legyen mindig nedves, de soha ne vizes. Lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növekedés időszakában hetente egyszer trágyázzuk.

Föld és átültetés: A nagyobb méretű fajtákat évente többször ültessük át, mert szűk cserépben könnyebben megbetegszik a növény. Megfelelő a műanyag cserép és a kevés tőzeggel elkevert általános virágföld.

Nyesés, visszavágás: Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza. Az újabb virágzás előtt több alkalommal csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény jobban bokrosodjon.

 SZAPORÍTÁS
A begóniát egyszerű szaporítani. Vágjunk dugványokat. A legszebb begóniákat hajtásdugványokból nevelhetjük, de levéldugványokat is használhatunk erre a célra. Bár a dugvány ok egész évben gyökeresednek, a szaporításra mégis legjobb közvetlenül virágzás után sort keríteni.

Négy hónap a virágzásig A körülbelül 8 cm hosszú hajtásdugványokat közvetlenül a levél alatt vágjuk le, majd távolítsuk el a legalsó levélpárt. A dugványok akár vízben is meggyökeresednek,de jobb, ha homok-tőzeg-föld keveréket használunk. Gondoskodjunk a szokásosnál valamivel magasabb hőmérsékletről. Napsütés ellen műanyag fóliával védhetjük a növényeket, a föld ne legyen túlságosan nedves, mert könnyen fennáll a rothadás veszélye. A meggyökeresedett növényeket ültessük 11-12 cm átmérőjű cserépbe.
A bokrosodást elősegíthetjük, ha többször egymás után lecsípjük a hajtáscsúcsokat.

Vigyázzunk az átültetésnél A többi begóniafajtához hasonlóan az elatior-hibridek is törékeny növények. Húsos, nedvdús részeik legapróbb sérülése is rothadás os fertőzést idézhet elő - a leggyakrabban lisztharmatot. Bánjunk tehát óvatosan a begóniával, különösen átültetéskor.
A cserép aljára tegyünk egy réteg nedves tőzeget vagy virágföld-tőzeg keveréket, és helyezzük rá a növényt.
A földlabda köré töltsünk virágföldet. Ezután állítsuk begóniát árnyékos helyre.

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK

A barna levélfoltok perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés érte.

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogya növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.
Ha lágy, fehér részek láthatók a leveleken, lisztiharmattal van dolgunk. Idejében távolítsuk el a beteg leveleket.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől,
enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.


VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Válasszunk élénk zöld színű, virágos, bimbós növényt, melyen sérülés nem észlelhető.

Forrás: .szobanovenyek.e-lapja.net

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták



süti beállítások módosítása