IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Házi praktikák

2010.03.16. 11:33 - blog04

Egyéni keresés

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

 
 

Némely szokás kissé szokatlannak tűnhet ... 

Tudták, hogy a bromélia hamarabb kivirágzik, ha egy érett almát teszünk a virágföldre, majd a cserepet és az almát is letakarjuk egy műanyag zacskóval?Vagy arról hallottak már, hogy van néhány egészen egyszerű és olcsó módja annak, hogyan teremtsünk megfelelő páratartalmat télen szobanövények számára a fűtött szobában?Csak annyi a teendő, hogy az ablakpárkányra, a növények közé vízzel teli edényt helyezünk, például egy alátétet vagy poharat. A vízzel telt alátéttel gondoskodhatunk a megfelelő páratartalomról. 

Sorolhatnánk még nagyanyáink kincsestárából származó ötleteket a szobanövények gondozásának más területeiről is.

A fokhagyma hasznos a kártevők ellen. Akinek gyakran meggyűlik a baja a kártevőkkel, tegyen egy próbát a fokhagymával. Mindössze egy gerezdet kell a virágföldbe dugni, ez mindenfajta rovart elűz.Csak arra kell odafigyelni, mikor hajt ki a fokhagyma: ilyenkor azonnal el kell távolítani, mivel kiterjedt gyökérzetet hajt.

Létezik azonban számos egyéb módszer, mely segít megszabadulni a nemkívánatos vendégektől. Ha az erkély növényei közé levendulát ültetünk, távol tartja a levéltetveket; ha katicabogarakat teszünk a levelekre, azok a levéltetvek egész tömegeit képesek felfalni. 

A "helyes trágyázás" módszerei. A dohányosok cigarettacsikkekből (5 csikket kell egy liter vízben áztatni egy éjszakán át) olyan permetlevet állíthatnak elő, melyet egyetlen kártevő sem él túl.Ez a permetlé azonban meglehetősen mérgező, ezért érzékeny növényeknél ne alkalmazzuk. 

A rövidnappalú növények számára kellő sötétséget teremthetünk egy fekete műanyagvödör segítségével. Korábban, amikor még alig volt iparilag előállított műtrágya, nagyanyáink mindenféle házi praktikákkal tették ellenállóvá a növényeiket. 

Nem könnyű, de megoldható; a fölösleges tápsót folyó víz alatt kimoshatjuk a talajból. Ezek közül néhány még ma is alkalmazható. A kiázott teafiltereket például nem szabad eldobni, hanem tartalmát a páfrány virágföldjébe kell tenni. Ha kávézaccot tőzeggel összekeverünk, ideális virágföldet kapunk az azálea és más mocsári növény számára. Az állott ásványvizet, ami a legközelebbi vendégség után az üveg alján marad, a lefolyó helyett inkább a növényeinkre öntsük, hiszen még akkor is számos fontos ásványi sót és tápanyagot tartalmaz. 

Egyesek azt állítják, hogy a "tojásvíznek" (az a víz, melyben a tojást főztük) is van bizonyos tápanyagpótló hatása.Ez azonban vitatható. Időnként a jóból is megárt a sok. Ha a növények egyszerre túl sok tápsót kaptak, ráadásul a száraz földre, és a virágföldön már fehér, szemcsés lerakódás látható, akkor segíthet az alábbi fogás: tartsuk a cserepet folyóvíz alá és öblítsük ki a trágyát a vízzel együtt a cserép alján található lyukon keresztül. E radikális gyógymód után néhány napig óvatosan kell bánni az öntözéssel, hiszen a föld ilyenkor teljesen átnedvesedett. Egy öngyújtóval vagy égő cigarettával meggátolhatjuk a tejnedv kifolyását.

 A tőzeg megpuhítja a kemény vizet. Akinek magas mésztartalmú öntözővízzel kell megküzdenie, próbálja ki a tőzeget: egy éjszakán át lógasson egy tőzeggel teli zacskót egy kanna öntözővízbe. Ez kivonja a meszet a vízből. A tőzeges zacskókat 3-4 alkalommal is felhasználhatjuk, majd a tőzeget ki kell cserélni.A tőzeg akkor is segít, ha például nyaralás idején nincs, aki a növényeket megöntözze.Ilyen esetben a cserepeket egészen a peremig bele kell süllyeszteni egy nedves tőzeggel megtöltött kádba. Ez az "önellátó" módszer azonban csak agyagcserepek esetében működik, a műanyag cserepeknél nem.  

A tojástartó doboz ideális palántázó edény, mivel később lebomlik a földben. A vágott virág életének meghosszabbítására számos bevált ötlettel szolgálhatunk.

A tulipánok és nárciszok fehér szárvégeit mindig vissza kell vágni, mert gátolják a virág vízfelvételét.Jó megoldás, ha egy éles késsel minden szárat ferdén bemetszünk.

Aki sokáig szeretné örömét lelni a rózsákban, tekerje a szárukat papírba, és éjszakára tegye egy hűvös helyiségbe állított, vízzel teli vödörbe. Ettől még a kissé kókadt tulipánok is életre kelnek.

Ezzel szemben a napraforgók szárvégeit rövid időre merítsük forró vízbe, mielőtt a vázába tennénk őket. Óvatosan fogadjuk a tanácsokat!

Sajnos sok olyan ötlet és tanács jelenik meg időről időre az újságokban, melyeket legjobb elfelejteni.Ilyen például a következő, a muskátlik átteleltetetésére vonatkozó ötlet is: gyökerükkel felfelé függesszük fel a növényeket a pincében egy zsinórra. Nagyanyáink idejében ez bizonyára kiváló módszer volt, ma már azonban a legtöbb esetben csak elszáradt kórókat találnánk a zsinóron, mire kitavaszodik.Ennek egyszerűen az az oka, hogy régebben a ház pincéje meglehetősen nyirkos volt. Ma azonban az építkezés során mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a pince száraz legyen.

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Forrás: szobanovenyek.e-lapja.net

 



süti beállítások módosítása