IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Kötörőfű

2010.03.03. 09:56 - blog04

Egyéni keresés

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

 

 

Kötörőfű

 

https://m.blog.hu/cs/cseresznyekert/image/bloosaxi.JPGCsalád: Saxifragaceae (kőtörőfűfélék) Származási hely: Kelet-Ázsia Kína, Japán).
Leírás: többnyire örökzöld vagy fél örökzöld gyakran tőlevélrózsás, alacsony termetű évelők. Többnyire sziklalakó növények, levélrózsáikkal gyakran tömött párnákat képeznek.
Sziklakertbe legalkalmasabbak a Pireneusokból és Írországból származó fajok, amelyek nálunk is kaphatók és télállók. Közeli rokonuk a kelet-ázsiai származású indás kőtörőfű
(Saxifraga stolonifera, syn. S. sarmentosa). Csak kismértékben fagytűrő, ezért szabad földi kiültetésre nem alkalmas, de nagyon hálás cserepes vagy ámpolnanövény, amely nálunk is ismert.

Elterülő szárú növény, levélrózsát képező levelei kerekdedek, felszínükön olajzöldek, világos erezettel, fonákjukon bíborvörösek.
A növény hosszú, fonalszerű indákat képez, amelyek végén apró sarjnövénykék fejlődnek; a fehér vagy vöröses virágok akár 40 cm hosszúságot is elérő, laza, felálló bugában
nyílnak; az 5 sziromból egy meghosszabbodott. Mutatós fajtája a 'Tricolor " zöld leveleit tejfehér és rózsaszín vagy liláspiros sávok, foltok díszítik. A tőfajnál érzékenyebb, legjobb, ha 16-20 oC hőmérsékletű szobában tartjuk.

Virágzási idő: tavaszi és nyári hónapok.

Tenyészhely és gondozás: az indás kőtörőfű világos vagy félárnyékos, a tűző napfénytől védett, egész évben levegős, inkább hűvös, télen fagymentes helyet kíván. A tőfaj a nyári hónapokban az erkélyre vagy a kertbe is kihelyezhető. A 'Tricolor' fajta valamivel több meleg et igényel. Nyáron mérsékelten, de rendszeresen öntözzük, télen, hűvös helyen kevesebb vizet kapjon. Márciustól augusztusig kéthetenként tápoldatozzuk. A fiatalabb növényeket évente, az idősebbeket szükség szerint ültessük át Florasca B vagy Bioland B virágföldbe.

Szaporítás: egyszerűen és könnyen szaporítható. Az indák végéről leválasztjuk a gyakran már gyökeres sarjnövénykéket, és homokos, humuszos földdel megtöltött 6-7 cm-es cserepekbe ültetjük őket. Nem túl meleg helyen nemsokára meggyökeresednek és tovább fejlődnek. Ha cserepenként több növényt ültetünk, úgy dúsabb bokrok keletkeznek.

Kártevők, életműködési zavarok: nagyon meleg helyen levéltetvek károsíthatják. A túl nedves, lehűlt földlabda főleg télen - gyökérrothadást okoz. A növény terpedtsége és a hosszú levélnyelek tápanyaghiány jelei.

 

Szöveg: szobanovenyek.e-lapja.net



süti beállítások módosítása