
Az amarillisz magára vonja az ember figyelmét. Először megjelennek a virágok, egy vagy néha két szár, mindegyik négy kürtalakú virággal. Ritka szerencsés esetben a száron öt halvány rózsaszín vagy vörös virág is kifejlődik. Az amarillisz levelei csak később jelennek meg. Aki arra vágyik, hogy már karácsonykor virágzó amarillisze legyen, annak a hagymát már októberben cserépbe kell tennie. A növény egészen márciusáprilisig virágozhat. A pompás virágokhoz képest a levelek igen szerények. Sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak, és a virágzást követően jelennek meg. Nyáron, amikor a növény felkészül a nyugalmi időszakra, lehullanak. A hollandok alakítottak ki keresztezéssei és nemesítéssei sok új fajtát. Ma az amarillisznövényt DélAfrikában termesztik nagy területeken és szárazhagyma formájában szállítják Európába. Élettartam: Egy erős hagyma többször is virágzik, ha a nyugalmi időszakban megfelelően kezeljük. Idény: A virágzás idején árusítják a tél kezdetétől egészen júniusig. További nevek: Lovagcsillag. Méret és növekedés: A virágzás idején az amarillisz nagy helyet igényel. A levelek ritkán lesznek 30-40 cm-nél hosszabbak, a szár azonban fél méter hosszú is lehet. Virág és illat: Az amarillisz virága igen nagy, 15 cm-re is megnő. Fény és hőmérséklet A növekedés során a növény sok napfényt, friss levegőt és magas páratartalmat igényel. Öntözés és trágyázás Minél jobban nő a növény, annál több vizet igényel. Július végéig hetente egyszer kell trágyázni. Szeptembertől decemberig szinte szárazon áll. Föld és átültetés: Csak minden harmadik, negyedik évben kell átültetni, a nyugalmi időszakot követően. Vegyünk jó vízáteresztő virágföldet. Nyesés, visszavágás: Az elvirágzott kocsány és a levelek maguktól elszáradnak. Az átültetéskor a száraz, vagy korhadt hagymahéjakat el kell távolítani. Környezet: Az amarillisz akkor a legszebb, ha virága alacsonyabb zöld növények közül emelkedik ki, például egy tálban. SZAPORÍTÁS Az amarilliszt a legegyszerűbben az un. sarjhagymák segítségével szaporíthatjuk. Virágok már karácsonyra: Ha azt szeretnénk, hogy már decemberben virágzó amarillisz álljon az ablakpárkányon, magunknak kell a hagymát kihajtatnunk. Ez viszonylag egyszerűen megy, örömet okoz, viszont néhány hétig eltart. Kezdjünk hozzá ősszel: tegyük a hagymát egy napra egy langyos vízzel teli tálba, majd töltsünk meg egy cserepet tápanyagban gazdag, nedves földdel, és helyezzük bele a hagymát úgy, hogy egy harmada a föld fölött legyen. Ezután jön a "kalap" Kartonpapírból vagy papírból készítsünk egy csákót a növényre (mint a jácintnál) és tegyük azt 20-25 oC-os helyre. Öntözzük takarékosan, de ne hagyjuk a földet kiszáradni. Augusztusban kezdődik a nyugalmi időszak A virágzást követően csökkenthetjük az öntözést. BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK A foltos levelek és az elszáradt növényi részek gombásodásra utalnak. Vágjuk le az érintett részeket, és kezeljük a növény többi részét ellenszerrel. Különösen félelmetes a vörös üszök, mely gyakran az egész hagymát elkorhaszt ja. Az ilyen gombabetegségek szinte minden esetben a nem megfelelő kezelés miatt alakulnak ki. A leveleken, bimbókon vagy a hagymán megjelenő kicsi fehér vattalabdácskák a gyapjastetvek tevékenységére utalnak. Szórjuk be őket ellenszerrel. Ha a hagymát is megtámadták, a hagymahéjak közé spirituszoldatot juttathatunk. Megjelenhetnek a levéltetvek, a vörös pókok, de általában csak akkor, ha valamilyen hiba történt. Állapítsuk meg ezért először mindig a probléma okát: jó helyen tartottuk-e, megfelelően kezeljük-e a növényt. VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK Az amarilliszt többnyire közvetlenül virágzás előtt vásároljuk meg. A jácintokhoz hasonlóan gyakran látunk már kihajtott hagymákat papírkalap alatt. Ha a növényen már bimbók láthatók, megkülönböztethetjük a jót a kevésbé jótól. |