IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Szobanövények tavasszal

2010.03.17. 22:36 - blog04

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 
 
Szobanövények Tavasszal

 

Itt a tavasz, ezt szobanövényeink is érzik, ilyenkor van annak az ideje, hogy átültessük őket nagyobb cserépbe és friss földbe. Így nyáron jobban tudnak fejlődni. Ahogy több napfény éri nővényeinket, azokon változás látható. Új leveleket hoznak, és a fény felé mozdulnak, ez jelzi itt a tavasz. A nővények az elhasználódót földből nem sok tápanyagot képesek kinyerni, így szükséges átültetésük tápdús talajba. De ezt a növények jelzik is ha tápanyag hiány van meg ál fejlődésük. A föld cserélés mellet, időközönként tápanyag után pótlásra is szükség van.    

 

Vannak viszont növények, amelyek nem szeretik az átültetést Bromélia, Guzmánia,

Vrieseák, Ha jól érzik magukat, esetleg a több évig lévő talajban ne ültessük át őket. A tápanyag utánpótlást lassan bomló műtrágyával pótoljuk, vagy folyékony tápoldattal.

 

http://www.kaktuszgyujtok.hu/wghtmls/1035_elemei/kaktuszok-004.jpgKaktuszok: A kaktuszok is tavasszal növekedésnek indulnak, és tápanyagra van szükségük, friss tápanyag dús talajra. Minden évben azért nem célszerű átültetni őket, de 2-3 évente szükségük van talaj cserére. Átültetéskor speciális kaktusz földet vásároljunk. Az átültetéshez szükségünk lehet csipeszre, vagy kesztyűre hogy kezünket ne sértsük meg. Mert a kaktusz tüskéi gyulladást is okozhatnak. Nyáron a nagy meleg miatt a kaktusz is több vizet igényel, de fokozatosan adagoljunk csak többet, mert ha hirtelen sok vizet kap, kirohad. Ha már olyan meleg van, a kertbe is kitehetjük őket, de meleg napos helyre. Ha bent maradnak akkor is világos meleg helyre helyezzük őket. Ha esetleg nem akarnak virágozni, akkor használjunk speciális kaktusz tápoldatot, ami elősegíti a nővény fejlődését.

 

A növényeket fokozatosan szoktassuk a kinti hőmérséklethez, mert ha egyik napról a másikra kihelyezzük, őket megsínylik a hirtelen klímaváltozást. Mindenféleképpen csak akkor kezdjük el nővényeinket kirakni a szabadba, ha éjszaka már nincs fagy. Márc. végén Ápr. elején a muskátlikat is kihelyezhetjük az ablakba.

 

http://4.bp.blogspot.com/_XRaSdlbgD1o/SgL3CFB3iAI/AAAAAAAABpM/vZKcBpdVRxs/s400/musk%C3%A1tli0.jpgMuskátli: Tavasszal már egyre több helyen kínálják a muskátlik különböző fajtáit. A megvásárolt palántákat érdemes átültetni, legalkalmasabb erre a speciálisan bekevert muskátli föld. Lehetőség szerint ne a megvásárolt cserépbe ültessük vissza a növényt, mert az idővel növekedni fog. Így szükség van nagyobb cserépre, balkonládára. A kiválasztott balkonláda alja mindenképp legyen kilyukasztva, kifúrva, mert ha meg áll a víz a növény gyökere ki rohad. Sok növényt ne ültessünk egy ládába, kb. egy 60cm ládába 3 tő muskátli ajánlott, hisz az terebélyesedik. Lehetőleg földlabdástól, ültessük át a növényt, és gyökerét ne bolygassuk meg. Rendkívül fényigényes növény, és a tűző napot is elviseli. Öntözzük rendszeresen, főleg nyáron a meleg miatt, naponta szükséges a vízutánpótlás. Ne feledjük el nyáron folyamatosan tápoldatozni a muskátlikat, érdemes speciálisan bekevert tápoldatot vásárolni.

 



süti beállítások módosítása