Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

 

 

IDOKEP.HU

Felhőkép

 

 

3GP MOBILVIDEOK
SZERELMES DALSZOVEGEK VIDEOVAL
EBOOK LETÖLTÉSEK
INFORMATIKAI CIKKEK
INTERNETES CIKKEK
VIRUSOKRÓL
SZÉPSÉGÁPOLÁS
KERÉKPÁROS CIKKEK
MACSKAFAJTÁK
KUTYAFAJTÁK
PAPAGÁJOK FAJTÁI
HÁZIÁLLATOKRÓL
ÁLLATVILÁG
ZÖLDSÉGEKRŐL
GOMBÁKRÓL
SZOBANÖVÉNYEKRŐL
SZÉP VIRÁGOKRÓL
GYÜMÖLCSÖKRŐL
 

Archívum

Látogatottság kijelzó

Szobanövények téli gondozása

2010.03.15. 14:53 - blog04

Egyéni keresés

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

 
 

A hideg és főleg a fényhiány próbára teszi a szobai növényeket is. Ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük számukra a téli időszakot, és megóvjuk kedvenc növényeinket a pusztulástól, néhány dologra most jobban oda kell figyelnünk, mint a többi évszakban.

 

Télen a nem túl fényigényes, szobai tartásra alkalmas növények is kevesebb fényhez jutnak, ami nem elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz sem. Az ennek ellenére növekedő növények vézna, sápadt és betegségre érzékeny hajtásokat, leveleket és virágokat hajtanak, melyek rendszerint a növény eredeti formáját elcsúfítják.

 

Ennek elkerülésére télen a növények növekedését akadályozni kell. Ezt a hőellátás szabályozásával és ritkább öntözéssel érhetjük el. Szobanövényeink alacsonyabb hőmérsékleten tartásával – ez legkevesebb 16 fokot jelent – gátolhatjuk növekedésüket. Keressünk nekik, ha tehetjük, ahol alacsonyabb a hőmérséklet (ez nem fűtetlen helyiséget jelent, mert a növény megfázhat).Hogyan öntözzünk?

Az öntözéssel is igazodni kell a téli viszonyokhoz. Télen általában ritkábban kell öntöznünk, ám a fűtött, száraz levegőjű szobában heti egy alkalommal mindenképpen adjunk vizet a növényeknek. Télen a túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk, vagy sem.

 

A növények növekedésének szüneteltetése, illetve lelassulása a vízigényüket is csökkenti. Annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb a hőmérséklet, mert a kevésbé fűtött helyiségekben a növények kevesebbet párologtatnak. A vaskos, húsos szárú és levelű fácánlevélfélék, illetve a szanzevériák és más pozsgás növények bármelyikét télen elegendő csak annyi vízzel ellátni, hogy a földjük ki ne száradjon.

 

A kaktuszok öntözés nélkül is átteleltethetők. A többi szobanövény földjének alsó rétege még kis időre sem száradhat ki teljesen, mert ez a legtevékenyebb gyökerek pusztulását idézheti elő. A túlöntözéstől ugyancsak óvakodnunk kell.

 

Mivel az éjszakai kisebb-nagyobb lehűlések ebben az időszakban elkerülhetetlenek, a szükséges öntözésre lehetőleg délelőtt kerüljön sor. A növények föld feletti részére minél kevesebb vizet juttassunk, hogy estére minél teljesebben elpárologjon, mert ez foltosodást idézhet elő. A frissen öntözött növények érzékenyebbek a lehűlésre, illetve az ebből eredő gyökérkárosodásra.

 

Az

öntözővíz

hőmérséklete legyen közel azonos annak helyiségnek a hőmérsékletével, ahol a növény található. A csapból kifolyó vizet legalább néhány óráig hagyjuk állni, hogy felvegye a kellő hőmérsékletet, így a klórtól is mentesül, ami ugyancsak károsítja a növényeket. Az öntözéshez használt vízet lágyíthatjuk pár csepp citromlével is. Permetezéshez jobb, ha előzőleg felforralt majd lehűtött vizet használunk.

 

A

szellőztetések

alkalmával növényeinket ne érje a beáramló külső hideg levegő, a huzatot is kerülni kell. Mindig a legtávolabbi ablakot nyissuk ki. A szellőztetéssel érdemes megvárni a déli órákat, mert eddigre némileg enyhül az idő. A szellőztetés mindig előzze meg az öntözést. Hátrányos az is, hogy kívülről hideg, belülről pedig meleg levegő áramlik az ablakközbe elhelyezett növényekre, és a gyökerek különösen érzékenyek a hőingadozásra. Csak a virágjukkal díszítő és éppen viruló, valamint a különösen fénykedvelő kaktuszok és más pozsgás növények tartásához ajánlható télidőben az ablakköz, ha a hőmérséklete nem csökken a fagypont alá. Mindegyik növény tartóedénye lehetőleg az ablakrések felett legyen.Párásítás

A szobai dísznövények a száraz levegőtől is szenvednek. Télen használjunk párologtatót, vagy helyezzünk a fűtőtestre vízzel telt edényt. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, amelyek szintén párásítják a levegőt. Ezzel nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A virágcserepek alá helyezzünk a szokásosnál nagyobb alátétet, amelyet mindig töltsünk fel vízzel. Ebből a növény az igényeinek megfelelően veheti fel a nedvességet, és környezetében is páradúsabb lesz a levegő.

 

Folyami kaviccsal, vagy agyag-granulátummal töltsünk meg egy nagy tálat, és cserepestől helyezzük el benne a növényeket és időnként permetezzük őket.

 

A

tápanyag

adagolás tápoldatozással oldható meg leginkább, de csak az éppen ekkor növekedésben lévő növények esetében, vagy a tápanyaghiány orvoslására, melynek tünete lehet a levélszín halványulás. Ajánlatos télre csökkenteni a tápoldat töménységét és a pótlás gyakoriságát.

 

El kell kerülni a téli időszakban sem kizárható

kórokozó

vagy kártevő fertőzéseket is, ezért fontos folyamatosan figyelemmel kísérni növényeink egészségi állapotát. Gyakrabban fertőződhetnek a szükségesnél melegebb helyen és egyben fényszegény körülmények között telelő növények. Ha bármelyik kórokozó vagy kártevő már annyira elszaporodna, hogy védekezni kell ellene, ehhez lehetőleg por alakban alkalmazható védőszert használjunk, ugyanis a permetezéssel tartósan visszamaradó vízből túl sok kerülne a növényekre, ami szintén károsíthat.

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták