IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Viszályvirág

2010.03.03. 09:33 - blog04

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

 

 

Viszályvirág

 

Hazája Kolumbia.
A viszályvirág a burgonyához és a paradicsomhoz hasonlóan a burgonyafélék családjába tartozik.
A lakásban és az erkélyen is tarthatjuk. A viszályvirág kb.
3040 cm-es, szinte kerek növénnyé fejlődik.
 
Levelei szélesek és lándzsa alakúak, virágai pedig kis harangokra emlékeztetnek.
 
A viszályvirág télen és nyáron is virágzik. Nyáron szinte minden virágüzletben megtalálható, de télen is megvásárolhatjuk. A növény fejlődése és a virágképződés a hőmérséklet függvénye.
Elhelyezhetjük az ablakban, erkélyen vagy a teraszon is, de zöld növények mellett is jól mutat.
 
Gyorsan nő és gazdagon virágzik. Legnagyobb előnye, hogy egész évben nevelhető és megvásárolható, hiszen gyorsan nő és könnyen virágoztatható.
Ha a viszályvirágunk már nem olyan szép, elvirágzott és ledobja a leveleit, vásároljunk inkább újat.
Gondozása egyszerű, nem igényes.
 

 
VIRÁG ÉS ILLAT
A virágok négy hónappal a vetés után jelennek meg. Mivel egyszerre kevés bimbó nyílik ki, az egyébként nem illatos virágban sokáig gyönyörködhetünk.
 
FÉNY ÉS HŐMÉRSÉKLET
 
A növény kedveli a világos helyet, de óvjuk a közvetlen naptól, kivéve, ha a szabadban van, Szobahőmérsékleten szépen növekszik és virágzik.
 
ÖNTÖZÉS, TRÁGYÁZÁS
 
Ha a cserépben lévő földet száraznak érezzük, öntözzük meg a növényt.
A viszályvirág meghálálja, ha nyáron rendszeresen letusoljuk. A folyékony trágyát az öntözővízbe keverjük bele.
 
 
 
ÁTÜLTETÉS
 
Mivel a viszályvirág egynyári növény, nem kell átültetnünk. A saját nevelésű növényekhez homok, virág- és kerti föld keverékét használjuk.
 
Nyesés, visszavágás Ha a növény csúcshajtásait egyszer-kétszer visszacsípjük, a viszályvirágunk szép bokros lesz, Az elhervadt virágokat vágjuk le, így elősegíthetjük új virágok fejlődését.
 
SZAPORÍTÁS
 
Átnedvesített, tőzeggel megtöltött cserepekbe közvetlenül is vethetünk magokat, de a csíráztatáshoz a kis üvegház az ideális. Üvegházszerű hatást érhetünk el akkor is, ha az elvetett magokat üveggel vagy fóliával takarjuk le. Ha a magokat 18-20 oC-os hőmérsékletű helyiségben tartjuk, és biztosított az alulról jövő meleg, a magok 8-14 nap elteltével kikelnek.
 
 
Vessük magról, így mindig lesz fiatal növényünk A viszályvirág magról szaporítható. A növénynek csak kevés fajtája létezik, de a virág színét mindig megtaláljuk a magok tasakján. A magokat vessük virágföld, tőzeg és homok keverékébe, majd a ritkán elvetett magokat lazán takarjuk be, és óvatosan öntözzük meg.
 
Minden cserépbe négy növény kerüljön Ha a növények elérik az 5 cm-es magasságot, ültessük át őket négyesével 8-9 cm-es cserepekbe, Ha agyagcserepeket használunk, a későbbiekben az átültetésnél könnyebb dolgunk lesz.
 
 
A túlzott öntözés könnyen a gyökérnyak és a gyökerek rothadásához vezethet. Ha a gyökérnyak elfeketedik, a növényt nem lehet megmenteni.
 
Ha azt szeretnénk, hogy a viszályvirágunk nyáron virágozzon, februárban ültessük el. Ha a sötét téli napokat szeretnénk derűsebbé tenni a virággal, a vetést hagyjuk szeptemberre.
 
 
BETESÉGEK KÁRTEVŐK
 
A lankadt növény vízhiányra utal.
 
Ha a növény fázik, megsárgulnak a levelei. Keressünk a növény számára melegebb helyet.
 
 
A túl lassú növekedés és a sárga levelek elkerülése érdekében ügyeljünk rá, hogy a növény környezetének hőmérséklete ne süllyedjen 15 oC alá. A virágunk akkor lesz formás, ha egyszer-kétszer visszavágjuk a csúcshajtásait, különben széthajlanak az ágai. Óvatosan öntözzük és trágyázzuk.
 
 
A levéltetvek a fiatal leveleken jelennek meg.
Ha időben észleljük, többszöri tusolással eltávolíthatjuk őket. Ha későn vesszük észre a kártevőket, dobjuk ki a viszályvirágot.
 
Az egynyári növényeket gyakran támadják meg vírusok, amelyek gátolják a növekedést és a virágképződést. Ezek okozzák a levelek elsárgulását is.
Ilyen esetben a növényt sajnos már nem lehet megmenteni.
 
 
VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK
 
Olyan viszályvirágot vásároljunk, amelynek virágai éppen nyílni kezdenek. Dús, bimbós, egészséges levelű növényt válasszunk.
 

Forrás: szobanovenyek.e-lapja.net



süti beállítások módosítása