IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Üvegházak

2010.03.03. 11:32 - blog04

Egyéni keresés

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

 
 

Üvegházak

 Mielőtt eldöntjük, milyen üvegházat építünk (hiszen többféle is létezik), először tisztáznunk kell, mire szeretnénk használni. Vajon egész évben termesztünk-e majd benne növényeket vagy csak a melegebb időszakokban?

Az üvegház ugyanis rendszerint olyan fűtetlen hidegház, mely magába gyűjti a napsugarakat, és így az üvegfalak védelmében a tavasz valamivel előbb kezdődik, mint odakint. Ezeket a házakat télen nem használják, legfeljebb érzékeny, de enyhe fagyot tűrő növények teleltetésére vagy virághagymák kora tavaszi előhajtatására.

Ezeket úgy fűtik, hogy télen fagymentes, tehát 5 oC körüli hőmérsékletűek legyenek. Itt minden olyan növényt átteleltethetünk, melynek hűvös, de fagymentes helyre van szüksége, például fuksziát, azáleát, leandert és másokat. Nyáron gyümölcsöt és zöldséget termeszthetünk benne.Ennek az üvegháznak a fűtése nem kerül túlságosan sokba, kivéve, ha nagyon hosszú ideig tart a hideg. 

A temperált üvegház

Ezekben 10-16 oC-os téli hőmérséklet uralkodik, ami a szobanövények nagy részének éppen megfelelő.Ideális esetben a temperált üvegház a lakó épület déli falával érintkezik.A melegház hőmérséklete csaknem eléri a szobahőmérsékietet: 16-20 oC között van, és soha nem eshet 15 oC alá. Falait thermo-üvegből vagy dupla falú PVC lapokból építsük, különben fűtése túl sokba kerül.

Érdemes megfontolni, nem szebb és gazdaságosabb megoldás-e, ha télikertet toldunk a lakóházhoz.Ott ugyanis igazi trópusi őserdőt alakíthatunk ki, és még egy kellemes ülősaroknak is marad benne hely.Ha olyan növényházat szeretnénk, melynek fenntartása nem kerül sokba, válasszunk a házhoz csatlakozó fajtát.A déli fal mellé épített üvegházat ugyanis ingyen fűti a nap és a lakóépület melege, egyidejűleg pedig verandaként is szolgál. 

A paradicsom, az uborka, a dinnye és sok más növény jobban fejlődik itt, mint a kerti ágyásban. 

Néhány alapszabály

Van néhány dolog, amire feltétlenül ügyelni kell, ha üvegházat kívánunk vásárolni. Először is: az építmény ne legyen túl kicsi. Igaz ugyan, hogy a 6 négyzetméteres mini üvegházak a legolcsóbbak, de sokan már az első idény végén megbánják, hogy ilyet vettek, mert sok mindennek egyszerűen nem jut benne hely.

Másodsorban az üvegház legyen könnyen kezelhető. Ennek a kívánalomnak jól megfelelnek az alumíniumból és üvegből, üvegszálas műanyagból vagy polikarbonátból, PVC-ből készült házak. Fontos ezenkívül a jó szellőzés.Az üvegfelületeknek legalább 10-15%-a legyen nyitható. Legjobb, ha az ablakok a tetőn vannak, és 60 fokos szögig nyithatók.

Az oldalablakok további előnyöket kínálnak, de nem feltétlenül szükségesek. Az ajtók közül legpraktikusabb a tolóajtó, mert egyrészt nem foglal helyet, másrészt a szél sem csapkodja. Egy vízcsap és elektromos csatlakozó aljzat elhelyezése megkönnyíti munkánkat. Elengedhetetlen viszont a hatékony árnyékoló rendszer, amely megvédi a növényeket a túlzottan erős tavaszi és nyári napsugárzástól, illetve a hőségtől.

A fűtésről többféleképpen gondoskodhatunk.Kibővíthetjük például a lakóépület fűtőrendszerét úgy, hogy az egyidejűleg az üvegházat is melegítse, vagy fűtőcsöveket fektethetünk a talajba, illetve vashengerkályhát vagy elektromos fűtőtestet helyezhetünk el. Minden üvegházban szükség van egy magasabb munkaasztalra. 

A berendezés

Legtöbben hagyományos módon rendezik be üvegházukat: kétoldalt helyezik el az ágyásokat, és középen folyosót hagynak. Az épület méretétől függően azonban egyéb lehetőségek is kínálkoznak a belső elrendezés kialakítására.Találhatunk például egy sarkot, ahol néhány széket elhelyezve a növények között élvezhetjük a tavasz beköszöntét vagy a melegebb téli napokat.

Végsősoron az üvegház ne csak munkát, hanem örömet is jelentsen.Elejét vehetjük a fárasztó hajolgatásnak, és megkímélhetjük hátunkat, ha magas ágyásokban vagy termesztőasztalon tartjuk növényeinket.Mindenképpen szükség van olyan munkaasztalra, ahol kényelmesen dolgozhatunk a dugványokkal, a vetőmaggal, a cserepekkel és a virágfölddel. 

Polcok és asztalok

 Vannak, akik a jobb helykihasználás érdekében polcokat készítenek a növények számára, azonban az emeletes növény tartás nem mindig előnyös, mert az alsó növényekre gyakran rácsepeg a felesleges víz, a felsők pedig elveszik előlük a fény egy részét. Jól gondoljuk át a belső kialakítást. Aki mégis ezt a megoldást választja, olyan polcokat vásároljon, amelyekről a felesleges öntözővíz elvezető csövön vagy vájaton távozik.

A termesztőasztalok között is vannak professzionális rendszerűek, akár az automatizált szellőző- és öntözőrendszereknél. 

Növénytermesztés zsákokban

Az ágyásokkal és termesztőasztalokkal szemben sokan előnyben részesítik az úgynevezett termesztőzsákot, amely kész, trágyázott földet tartalmaz. Ebben uborkát vagy paradicsomot lehet termeszteni. A zsákot elegendő a földre állítani, felvágni, és ültetés előtt alaposan megöntözni.

A termés leszüretelése után pedig a megmaradt növényi részekkel együtt eldobhatjuk. A módszer előnye, hogy nagyon tiszta, ennek köszönhetően egyéb ként erkélyen is alkalmazható. Ha a földön nem alakítunk ki ágyásokat, a padlót lebetonozhatjuk, leburkolhatjuk, vagy faráccsal boríthatjuk. Ez utóbbit azonban a nedvesség ellen rendszeresen kezelni kell impregnáló szerrel.  

 Nyáron ezzel szemben nagyüzem van benne:paradicsomot, uborkát, paprikát, de még fügét és nyári virágokat is termeszthetünk benne.

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták



süti beállítások módosítása