IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Rózsásmeténg

2010.03.03. 09:42 - blog04

Egyéni keresés

Rózsásmeténg

Catharanthus roseus (syn. Vinca rosea) További nevek: Korábban Vinca néven volt ismert, ma a Catharanthus is elfogadott.

A rózsásmeténg a télizöld testvére. Erről árulkodnak a levelek, a kedves virágok és a latin név is. A rózsásmeténg a lakásokban az ablakpárkányon csak egynyári növényként ismert.

Hazája Madagaszkár

A rózsásmeténg Brazíliában és Madagaszkáron vadon nő. A télizöldhöz hasonlóan a sztrofantuszfélék családjába tartozik.

Idény: Kora tavasszal és nyáron bimbós rózsásmeténget cserepes növényként vásárolhatunk. Ha februárban magról vetjük, virágait nyártói őszig élvezhetjük.

Általában csak egy évig él. A rózsásmeténget leginkább tavasszal vásárolhatjuk meg, és általában egy nyáron át gyönyörködhetünk a kertbe kiültetett vagy az ablakban elhelyezett növényben. Ha azonban nem sajnáljuk a fáradságot és átteleltetjük, minden tavasszal újra virágzik.

A rózsásmeténg kiváló an alkalmas a teraszon álló dézsás növények talajának beborítására. Erre a célra az alacsony növésű, majdnem kúszó 'Magi c Carpet mixed' fajtát vásároljuk, amely magról nagyon jól szaporítható.

Virága lehet egyszínű vagy a közepén eltérő színnel díszített.
A legszebb fajták a teljesen fehér 'Littie Blanche', a fehér virágú, rózsaszín közepű 'Littie Delicate' és a rózsaszín virágú, piros közepű 'Littie Pinky'.

TANÁCSOK RÖVIDEN

Méret és növekedés A rózsásmeténg 15-20 cm nagyságú, sűrű bokrocskává fejlődik.

Virág és illat Enyhe illatú fehér vagy rózsaszínű virágai nyártói őszig nyílnak.

Fény és hőmérséklet

A növény viszonylag meleg, párás és világos helyet igényel, de nyáron óvjuk a tűző napfénytől. Nyáron kb. 20 oC, télen pedig 15-18 oC az ideális hőmérséklet számára.

Öntözés és trágyázás

Nyáron bőven, télen kevesebbet öntözzük. Forró napokon permetezzük vízzel. Áprilistói augusztusig kéthetente rendszeresen trágyázzuk.

Föld és átültetés

A növény jól fejlődik a hagyományos egységföldben. Az átültetésre tavaszszal, kb. márciusban kerítsünk sort.

Nyesés, visszavágás

Csak akkor nyúljunk a késhez, ha a növény télen túlságosan megnyúlt vagy formátlanná vált. Ha átteleltetjük, ősszel vágjuk vissza 5-10 cm-re.

Szaporítás

A kereskedelemben kapható magokat január/februárban vessük el.
A virágzás ig 3-4 hónap telik el. A vetésnél egyszerűbb a dugványról történő szaporítás.

Környezet

A rózsásmeténg mind a lakásban, mind a kertben jól mutat.


BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK

A nyári hónapokban a növényt könnyen megtámadják a levéItetvek. Megelőző védekezésként kezeljük a rózsásmeténget bodzateával, amelyet a bodza apróra vágott levelét felforralva magunk is elkészÍthetünk. Szappanos vízzel is védekezhetünk.

Ha a növény alsó levelei megsárgulnak és leesnek, a növény túl sok vizet kap, Így földje túlságosan nedves. Tegyük melegebb helyre, és öntözzük kevesebbet.
Ha a növény levelei lankadtak vagy lehullanak, valószÍnűleg túlságosan kiszáradt a föld. A növényt állítsuk fél órára langyos vízzel töltött vödörbe, hogy a föld tele tudja szívni magát vízzel. Nyáron a rózsásmeténget naponta öntözzük.

A rózsásmeténg szaporítása

A vetés egyszerűbb. A vesződséges átteleltetés helyett magról is nevelhetünk új növényt. Ahhoz, hogy a rózsásmeténg már kora nyáron virágozzon, január-februárban vessük el. A magok nagyon aprók (1 gramm = 700-800 db mag), ezért a velük való bánásmód egy kicsit fáradságos.

Három-négy hónap múlva virágzik. Az elvetett magokat a csírázáshoz kb. 20 oC-os hőmérsékletű helyre tegyük.
A vetéshez a legalkalmasabb a tőzeg-homok keverék, de hagyományos virágföldet is használhatunk.
A földre helyezett magokat takarjuk be vékony homokréteggel és tartsuk nedvesen. Ha a magokat januárban elvetjük, a növények májusra fejlődnek ki. Ekkor kiültethetjük az erkélyládába vagy a szabadba, de cserepes növénnyel az ablakot is díszíthetjük.

Teleltetés előtt vágjuk vissza. Ha van hozzá türelmünk és nem utolsósorban megfelelő helyünk, átteleltethetjük a növényt, így következő tavasszal újra virágzik majd. Késő ősszel, a virágzás után vágjuk vissza a hajtásokat 5-10 cm-re, majd az elkövetkezendő hónapokra tegyük a növényt 15-18 oC-os hőmérsékletű helyiségbe, és csak keveset öntözzük. Amikor tavasszal megindul a növekedés, tegyük világosabb és melegebb helyre.
Kora tavasztól őszig a rózsásmeténg folyamatosan virágzik.

VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Vásárláskor bimbós, sűrű, zöld levélzetű növényt válasszunk.



süti beállítások módosítása