IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Hortenzia

2010.03.03. 09:57 - blog04

Egyéni keresés
 
 
 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 


 
 

 

Hortenizia

 

A hortenziát hosszú éveken át ódivatú növénynek tartották, csak elsőáldozásra és anyák napjára vásárolták. Ma azonban reneszánszát éli: megtalálható a balkonládákban, a kertben, sőt még a vázában is.

A hortenzia japán és kínai folyóparton nő. A hortenzia otthona Ázsia. Európában akár jubileumot is ünnepelhetne, ugyanis az első növények 1789-ben érkeztek Japánból Angliába. Újabb száz évnek kellett azonban eltelnie, amíg a Kontinensen is meghonosodott. Szám os fajtáját ismerjük Az ismert szabai hortenzia mellett léteznek télálló, kertbe ültethető bokros hortenziafajták is, mint pl. a fehér hólabdahortenzia, a puha levelű bársonyhortenzia és a fürtös hortenzia, amely leginkább az orgonára emlékeztet. Házfalakra és pergolákra való a kúszó hortenzia, amely 8 m magasra is megnő.

Csak álvirágok. A viráglabdák pusztán csészelevelekből álló álvirágok, melyeknek az a szerepük, hogya rovarokat odacsalogassák a virágokhoz.

A rózsaszínból kék lesz. A hortenzia a növényvillág kaméleonja, ugyanis a rózsaszÍnűnek vásárolt növény savanyú földbe kék virágot hoz. A fehér hortenzia nem változtatja a színét.

A cserepes növények nem télállók A legismertebb cserepes hortenziafajta a dús vörös, rózsaszínű, fehér vagy kék viráglabdájú paraszthortenzia
Jól fejlődik a balkonládákban vagy dézsás növényként júniustói szeptemberig a teraszon.

Photograph

 

Praktikus tanácsok a gondozáshoz és a szaporításhoz

1. Dugványok
A dugvány nak való hajtásokat az első félévben, január és június között vágjuk le a növényről. Ezek egy pohár vízben is meggyökeresednek.
Ha már az év elején hozzákezdünk a szaporításhoz, biztosítsunk a dugványoknak meleg környezetet.

Saját készítésű kék virágok
A háztartási boltban vegyünk timsót, és az átültetéskor keverjünk a földhöz literenként 10 g oldatot. Amikor a növény hajtani kezd, hetente kétszer locsoljuk meg 2%-os ammóniákoldattal.
Persze nem minden hortenzia reagál színváltozással a savanyú földre. Erre a célra legjobban a világosvörös 'Buketfrose' típus alkalmas.

2. Visszacsípés
Ha bokros növényt szeretnénk, a csúcshajtásokat (két levél pár fölött) többször is csípjük vissza.

3. Teleltetés
Amikor október végén a növény levelei lehullanak, tegyük hűvös, fagymentes helyre. Februárban ismét kerüljön melegebb helyiségbe, és öntözzük többször.

A megfelelő metszés
Ahhoz, hogy a növény több éven át virágozzék, metszenünk kell.
A elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza felére, a gyenge hajtásokat pedig az átültetésnél vegyük le. Júliustói azonban már ne vágjuk vissza a növényt, mivel ilyenkor a hajtásvégeken fejlődnek a következő évi virágbimbók.

Nem tűri a fagyot
Nyáron a hortenziát a szabadba is kitehetjük. Mielőtt azonban az első éjszakai fagyok beköszöntenek, vigyük be a lakásba.
Télen csak mérsékelten öntözzük; de kiszáradnia nem szabad.

 

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK

A takácsatkákat vörös hálójukról ismerhetjük fel, amelyek a levelek fonákján találhatók. Ha időben észrevesszük őket, elég ha levesszük a beteg leveleket. Ha ez már nem segít, ki kell dobnunk a növényt.

A levéItetvek a fiatal, zsenge hajtásokat támadják meg. Zuhanyozzuk le a növényt, vagy vásároljunk rovarirtó szert.

A vízhiány miatt a levelek petyhüdtek, barnák lesznek és összepöndörödnek. A virágzás alatt bőségesen öntözzük a hortenziát, forró napokon akár kétszer is meglocsolhatjuk.
A kiszáradt növényt állítsuk vízzel teli edénybe, míg a föld újra átnedvesedik.

A leveleken megjelenő lisztharmat fehér púderre hasonlít. A beteg leveleket távolítsuk el, és szerezzünk be gombaölő szert.

TANÁCSOK RÖVIDEN

 

Méret és növekedés

Vásárláskor a növény alacsony törzsű, egy-két ága van, ezért bokrosnak hat. Az évek során azonban magasabb és terjedelmesebb lesz.

 

Virág és illat

Az első évben a hortenzia áprilistói szeptemberig, de az első átteleltetés után már csak nyáron virágzik. A virágoknak gyenge illata van.

 

Fény és hőmérséklet

A növény a világos és hűvös helyet szereti, ezért lehetőleg keleti vagy nyugati fekvésű ablakba tegyük. A teraszon védett, kissé árnyékos helyet biztosítsunk számára. A hortenzia nyáron a 20 oC-os, télen kb. a 7 oC-os hőmérsékletet kedveli.

 

Öntözés és trágyázás

A virágzás alatt bőségesen öntözzük, de csak mésztelenített vízzel. Ha nagy a forróság, permetezzünk rá vizet. Szeptembertől februárig kevesebbet öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni. Az első virág megjelenésétől kezdve augusztus közepéig trágyázzuk hetente egyszer mészmentes trágyával.

 

Föld és átültetés

Ha már minden virága elhervadt (kb. szeptember) a kertészek un. mocsan keverékbe vagy nedves tőzegbe ültetik.

Nyesés, visszavágás A elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza félig, a gyengéket pedig távolítsuk el.

Szaporítás A levágott hajtásokat dugványként felhasználhatjuk. 

 

Környezet

A hortenzia nagyon jól mutat az ablakban, de még szebb, ha háromnégy virágot egy nagy agyagedénybe ültetünk, és azt a teraszon vagy a télikertben helyezzük el.



süti beállítások módosítása