IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Hibiszkusz

2010.03.03. 10:02 - blog04

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 


 
 

 

Hibiszkusz

 

szobanövények
Bokros növekedésű, de ha a legalsó hajtásait visszavágjuk kialakul a lombkoronája. Levelei tojásdad alakúak, erősen fogazottak, fénylően sötétzöld színűek, virágai pedig feltűnően nagyok. Mindenki ízlése szerint válogathat a különböző színű, egyszerű és teltvirágú fajták között, hiszen sárga, narancsszínű, rózsaszín, fehér, piros, de még pettyes is akad közöttük.
A fehér virágú változat régebben ritkaságnak számított. Ma már több fajtája ismert, ilyen például a képen látható 'Casa Blanca'.
Számtalan változatban kapható - egyszerű vagy teltvirágú fajtái különböző színárnyalatokban tündökölnek, a pirostól a sárgán át a fehérig.
Élettartam: Megfelelő gondozással sok évig élhet.
Idény: Januártól őszig kapható.
Méret és növekedés Bokros növekedésű növény. Méretük elérheti a három métert is. Tavaszi visszavágással alacsonyabb, bokrosabb növényeket nevelhetünk.
Virág és illat Májustól októberig virágzik. A virágok általában három napig élnek, de megfelelő gondozással folyamatosan virágoztatható. Illatuk nincs.
Fény és hőmérséklet Világos, tágas helyet igényel. Nyáron kiteheljük a szabadba, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Télen a 15 oC-os hőmérséklet a legkedvezőbb számára.
Öntözés és trágyázás Rendszeresen és bőségesen öntözzük, az alátétben mindig legyen víz. Időnként zuhany alatt tusoljuk le. A virágzási időszakban tíznaponta adjunk neki tápoldatot.
Föld és átültetés Tavasszal ültessük át. Ne használjunk túl nagy cserepet és túlságosan magas tőzegtartalmú földkeveréket. Legjobb az erősen agyagos, általános virágföld. Gondoskodjunk megfelelő vízelvezető rétegről.
Nyesés, visszavágás Tavasszal alaposan vágjuk vissza a hosszú, felkopaszodott hajtásokat.
Szaporítás Májusban 10-15 cm hossszú, félérett dugványokkal szaporíthatjuk. Kettesével, hármasával dugjuk őket homokos tőzeggel töltött cserepekbe, majd húzzunk ezekre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát.
Amennyiben a levegő és a talaj hőmérsékletét 22-25 OC-on tudjuk tartani, a dugványok 3--4 hét elteltével meggyökeresednek. Ekkor ültessük őket egyesével cserepekbe, és ha már elég nagyok, kétszer-háromszor alaposan vágjuk vissza őket.
Környezet A hibiszkusz egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú helyen érzi magát a legjobban. Fontos, hogy a földje ne száradjon ki, és elegendő fényt kapjon.
Teleltetés
Teleltetéshez legmegfelelőbb a hűvös kb. 15 C fokos, világos helyiség. 15 C-nál ne vigyük hűvösebb helyre, mert könnyen megfázik. A teleltetés októbertől februárig tart. Ilyenkor ne adjunk neki tápoldatot, és kevesebbet öntözzük. Február az átültetés időszaka.
Márciustól szoktassuk a melegebb hőmérséklethez, vigyük fűtött helyiségbe, és öntözzük gyakrabban. Áprilistól októberig 10 naponta adjunk neki tápoldatot.
BETEGSÉGEK KÁRTEVŐK
A levéltetvek a hajtáscsúcsokat és a bimbókat gyakran megtámadják. Először többnyire az összepöndörödött levelek és az elkorcsosodott hajtások válnak feltűnővé. Öntözéskor mindig vizsgáljuk meg a növényt. Zuhany alatt, langyos vízzel öblítsük le, így talán mérsékelhetjük a fertőzést.
A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, ha a növényt túl száraz helyen tartjuk.
A levelek foltosak lesznek és elhervadnak. A növény gyakori tusolásával megelőzhetjük a kártevők terjedését.
A levelek sárgulása a szárazság és a gyökérzet megbetegedésének a következménye, ami tápanyag túladagolás következtében is felléphet.
A bimbók hullásának a huzat vagy a hirtelen, nagy hőmérsékletváltozás az oka.
A megvastagodott, rendellenes erezetű levelek a túl alacsony hőmérséklet következményei.
 
VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK
        
Lehetőség szerint olyan növényt vásároljunk, melynek erős hajtásai, és bimbói vannak. A sötétzöld levelek is egészséges növényre utalnak.
 
Nyereményjátékok és ingyenes termékminták



süti beállítások módosítása