IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Gardénia

2010.03.03. 10:05 - blog04

Egyéni keresés

 

 

 

Gardénia

 

 

A gardénia a gomblyukvirágok királynője.

Csodálatos illatú fehér virágait generációk egész sora kedveli. Néhány éve - amióta egyre több gondot fordítanak a szép növényekre - hatalmas reneszánszát éli mint cserepes szobanövény. Ismerünk nyári és téli virágzású gardéniát.

Mindegyik fajtának hosszú fényes sötétzöld levelei vannak. A termesztő gondoskodását egészen különleges virágokkal köszöni meg.

A gardéniát nem túl egyszerű termeszteni de megéri a fáradságot. 

Élettartam: A gardénia több éven át örömöt szerezhet - a megfelelő gondozás mellett.

Idény: A legmegfelelőbb időpont egy gardénia vásárlásához a tavasz.

Gondozás: Nem tartozik a könnyen kezelhető növények közé, de ha betart juk az öntözési, trágyázási és hőmérsékleti előírásokat, nem lépnek fel problémák.

Méretés növekedés Jó körülmények között a gardénia magassága elérheti a 90-120 cm-t, azonban gyakran csak fele akkora. Évente 10-15 cm-t nő.

Virág és illat A nagy gardéniavirágok először viasz fehér színűek. Mielőtt elhervadnak, elefántcsont színűre változnak. Vannak növények, melyek nyáron, és olyanok, melyek télen virágoznak. A fehér virágok egy pár napig élnek. Illatuk a jázminéra emlékeztet.

Fény és hőmérséklet A virágzási idő alatt a növényeket napos helyre kell állítani, ahol a hőmérséklet kb. 20 bC. A nyáron virágzó fajták 12-15 oC-os, míg a télen virágzók 16-18 oC-os hőmérsékleten telelnek át. A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18 oC fölé, különben a növény elhullatja bimbóit. Szép nyári időben a gardéniákat kitehetjük a szabadba.

Öntözés és trágyázás A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért gyakran kell permetezni vízzel. A virágzás alatt bőségesen, a nyugalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. Nyáron hetente kell trágyázni.

 

Föld és átültetés Átültetni tavasszal kell (március/április), minden második évben.

A növény nem viseli el a mésztartalmú földet. Használjunk tőzegkorpa, kavics és homok keverékéből álló talajt.

Nyesés, visszavágás A virágzást követően és átültetéskor a növényt vissza lehet vágni, hogy sűrű maradjon.

Szaporítás A dugványok szeretik a meleget. A megfelelő dugvány kb. 8-10 cm hosszú. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük őket, és legalább 25 oC-os helyre tegyük. Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett, alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 18 oC-os helyre kerülhet. Ha megnő, nagyobb cserépre lesz szükség, ugyanazzal a talajkeverékkel.

Műanyagzacskó vagy szaporítóláda

A fűthető szaporítóláda a legideálisabb. Ha ilyen nincs, a cserépre borított műanyagzacskó is megteszi: ez melegházi klímát eredményez. Szúrjunk dróthuzalt a cserépbe, jobbról és balról a növény mellet, arra húzzuk rá a zacskót, majd gumigyűrűvel rögzítsük.

A virágzási időt szabályozni lehet Ha már nagyon jól ismerjük gardéniánkat, a hőmérséklet szabályozásával meghatározhatjuk azt az időpontot, amikor a növény virágot hoz.

Ha arról is gondoskodunk, hogy ne legyen száraz, ha gyakran öntözzük mészmentes vízzel, friss levegőt biztosítunk, de nem tesszük a növényt huzatos, túl , meleg helyre, hanem elősegítjük, hogy bimbóit megtartsa - biztos a siker.

 BETEGSÉGEK KÁRTEVŐK

A levéltetvek nyáron jelenhetnek meg. Kevés számú levéltetű esetén kellő megoldás lehet ha hidegvízzel lemossuk a növényt. Azonban ha ellepik a növényt rovarírtószert kell alkalmazni. A takácsatkák néha megszállják az egész növényt. Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell tőlük szabadulni valamilyen vegyszerrel. A sárga levelek vagy a levélhullás oka a túl kevés vagy mésztartalmú víz. A bimbóhullás oka a túl meleg levegő.A bimbós gardéniák 18 °C-nál melegebb hőmérsékletet nem viselnek el.

VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK 20-25 cm magas dús, zöld, és fényes levelű, bimbós növényt vásároljunk.



süti beállítások módosítása