IDOKEP.HU

Felhőkép

 

Archívum

Látogatottság kijelzó

 

Diffenbachia

2010.03.03. 10:29 - blog04

Egyéni keresés
 
 
 
 
 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 


 
 

Diffenbachia
 
A diffenbachia egyik legszebb "alapnövényünk", amely tökéletes hátteret biztosít az évszakonként változó virágú dísznövényeknek.
 
A bécsi botanikus kert főkertészéről, J. Dieffenbachról nevezték el sok évi, érdemekben gazdag szolgálata elismeréséül. A növény a trópusi Középés Dél-Amerikából származik, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia esőerdeiben honos.Ott mintegy harminc különböző fajtája ismert.
 
 
Mérgező nedvétől eltekintve szinte ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letörjük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a diffenbachia nedvévei érintkezésbe kerülhetünk. A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad tőle.

 
Élettartam: Megfelelő kezelés mellett évekig él.
 
Idény: Egész évben vásárolható.
 
Méret és növekedés
A diffenbachia több mint egy méter magasra is megnőhet. Általában 30 cm magas, fiatal növényeket árulnak.
 
Virág és illat
Az idősebb példányokan jelentéktelen virágok képződhetnek. Ezeket megjelenésüket követően azonnal csípjünk le, mert így több energiája marad a növénynek új levelek nevelésére.
 
Fény és hőmérséklet  A levélmintázat fejlődéséhez világos, de nem túl napos hely a legmegfelelőbb. Az árnyékban a rajzolatok hamar kifakulnak. A normál szabahőmérsékletet, amely télen semmi esetre se legyen hidegebb 16 °C-nál, jól viseli. Huzatba és nyitott ablakhoz ne tegyük.
Magas páratartalmat igényel.
 
Öntözés és trágyázás
Nyáron a növény sok vizet kíván. A leveleket gyakran mossuk le, és a növényt is sokszor permetezzük vízzel. Mindig alacsony mésztartalmú vizet használjunk. Áprilistói szeptemberig hetente egyszer kapjon trágyát.
Télen kevesebbet locsoljuk, de permetezéssel mindig gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.
 
Föld és átültetés
Ha a növény kinőtte a cserepet, márciusban ültessük át virágföldbe.
 
Nyesés, visszavágás
Azokat a növényeket, melyek alsó leveleiket lehullatták, az átültetésnél akár 10 cm-esre is visszavághatjuk.

 
A növény szaporítása
Újabb változatok A diffenbachiának számos különböző színű és levélmintázatú fajtája kapható, melyek mind néhány alapfajtára vezethetők vissza. A 'Camilla' fehér vagy krémszínű levelein vékony zöld szegély fut körbe. Ez a Diffenbachie maculata 'Compacta' természetes változata. Természetesen új fajták nemesítése is folyik.
 
Ha a diffenbachia már túl nagy, több növényt csinálhatunk beló1e. Ne feledkezzünk meg azonban a mérgező, savas nedvről!
Használjunk gumikesztyűt, majd a munka befejeztével alaposan mossunk kezet.
 
1. Csúcshajtások
Ha a növény túl magasra nőtt és csupasz a szára, vágjuk le a csúcsot és tegyük vízbe, míg gyökeret nem ereszt.
Ekkor ültessük tápanyagban gazdag földbe.
 
2. Szárdugványok
A szárat is feldarabolhatjuk dugványokra. Minden darabon hagyjunk azonban egy "szemet" (ezek azok a pontok, amelyekbó1 az új levelek fejlődnek ki). Fektessük a szárdarabot vízszintesen a földre úgy, hogy a szem felfelé nézzen. Borítsuk le műanyagzacskóval (mini melegház) és biztosítsunk 24 oC-os hőmérsékletet. Körülbelül három hét után kialakulnak az új gyökerek, és megmutatkoznak az első hajtások is.
 
3. Gyökérsarjhajtások
Ha egy idősebb növény egyszer már virágzott, a törzsénél gyakran kicsi, új növények jelennek meg. Ezeket nagyon óvatosan leválaszthatjuk, és külön cserépbe ültethetjük. Először meglehetősen meleg helyre helyezzük őket.
 
Fontos, hogy a dugványok levágásához tiszta, kifőzött kést használjunk, ugyanis a növény nagyon érzékeny a baktériumokra.
 
BETEGSÉGEK KÁRTEVŐK
 
A diffenbachiára tulajdonképpen csak a baktériumok jelentenek komoly veszélyt. Amennyiben megtámadják, először a levelek fonnyadnak el, majd később az egész
növény. Sajnos ilyenkor nincs más megoldás, ki kell dobni a növényt, mielőtt más növényeket is megfertőzne. A fonynyadó diffenbachiát már nem lehet megmenteni.
A cserepet és az alátétet minden esetben fertőtlenítsük, mielőtt újra felhasználnánk.
 
Télen a fehérfoltos fajtákon néha barna levélfoltok jelennek meg. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel a fényhiány, mivel ez a tünet napsütéses időszakban soha nem észlelhető. A baktériumfertőzéssel ellentétben ezek a foltok szárazak.
 
A diffenbachiát a takácsatkák is megtámadhatják. Ilyenkor a levelek lehullanak.
Általában segít a rovarirtó szer, amellyel az egész növényt be kell permetezni.
 
 
VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK
 
Vásároljunk dús, bokros, fényes és ép levelű növényt. Az egészséges diffenbachia levele pozsgás.

 

 Forrás:.szobanovenyek.e-lapja.net

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták



süti beállítások módosítása