Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

 

 

IDOKEP.HU

Felhőkép

 

 

3GP MOBILVIDEOK
SZERELMES DALSZOVEGEK VIDEOVAL
EBOOK LETÖLTÉSEK
INFORMATIKAI CIKKEK
INTERNETES CIKKEK
VIRUSOKRÓL
SZÉPSÉGÁPOLÁS
KERÉKPÁROS CIKKEK
MACSKAFAJTÁK
KUTYAFAJTÁK
PAPAGÁJOK FAJTÁI
HÁZIÁLLATOKRÓL
ÁLLATVILÁG
ZÖLDSÉGEKRŐL
GOMBÁKRÓL
SZOBANÖVÉNYEKRŐL
SZÉP VIRÁGOKRÓL
GYÜMÖLCSÖKRŐL
 

Archívum

Látogatottság kijelzó

Begónia

2010.03.03. 10:08 - blog04

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

 

Begónia

 

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI.
Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk.
A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek.
A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

TUDNIVALÓK

Élettartam: Noha az elatior-hibrid több évig él, sokan egyszer virágzó növényként kezelik és eldobják, miután elvirágzott.

Idény: A telt szirmú fajtákat februártól októberig, mini begóniát egész évben, Schwabenland -hibrideket rendszerint decembertől márciusig vásárolhatunk.

Gondozás: A begónia gondozása egyszerű, ha elegendő friss levegőt biztosítunk számára.

Méret és növekedés: Zömök, dús felépítésű növény. Az idősebb példányok hajtáscsúcsait csípjűk le, hogy ne nőjenek túl magasra. A növény mérete 15 cm (mini begónia) és 30-40 cm között változik.

Virág és  illat: A begónia virágai lehetnek egyszerűek vagy telt szirmúak. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog. Az elatior-hibridek többnyire egész évben virágoznak.

Fény és hőmérséklet: Az elatior-hibridek sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viselik el. 21 oC fölött a bimbók lehullhatnak.
Télen a hőmérséklet ne emelkedj en 15-18 oC fölé. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmattól.

Öntözés és trágyázás: A föld legyen mindig nedves, de soha ne vizes. Lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növekedés időszakában hetente egyszer trágyázzuk.

Föld és átültetés: A nagyobb méretű fajtákat évente többször ültessük át, mert szűk cserépben könnyebben megbetegszik a növény. Megfelelő a műanyag cserép és a kevés tőzeggel elkevert általános virágföld.

Nyesés, visszavágás: Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza. Az újabb virágzás előtt több alkalommal csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény jobban bokrosodjon.

 SZAPORÍTÁS
A begóniát egyszerű szaporítani. Vágjunk dugványokat. A legszebb begóniákat hajtásdugványokból nevelhetjük, de levéldugványokat is használhatunk erre a célra. Bár a dugvány ok egész évben gyökeresednek, a szaporításra mégis legjobb közvetlenül virágzás után sort keríteni.

Négy hónap a virágzásig A körülbelül 8 cm hosszú hajtásdugványokat közvetlenül a levél alatt vágjuk le, majd távolítsuk el a legalsó levélpárt. A dugványok akár vízben is meggyökeresednek,de jobb, ha homok-tőzeg-föld keveréket használunk. Gondoskodjunk a szokásosnál valamivel magasabb hőmérsékletről. Napsütés ellen műanyag fóliával védhetjük a növényeket, a föld ne legyen túlságosan nedves, mert könnyen fennáll a rothadás veszélye. A meggyökeresedett növényeket ültessük 11-12 cm átmérőjű cserépbe.
A bokrosodást elősegíthetjük, ha többször egymás után lecsípjük a hajtáscsúcsokat.

Vigyázzunk az átültetésnél A többi begóniafajtához hasonlóan az elatior-hibridek is törékeny növények. Húsos, nedvdús részeik legapróbb sérülése is rothadás os fertőzést idézhet elő - a leggyakrabban lisztharmatot. Bánjunk tehát óvatosan a begóniával, különösen átültetéskor.
A cserép aljára tegyünk egy réteg nedves tőzeget vagy virágföld-tőzeg keveréket, és helyezzük rá a növényt.
A földlabda köré töltsünk virágföldet. Ezután állítsuk begóniát árnyékos helyre.

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK

A barna levélfoltok perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés érte.

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogya növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.
Ha lágy, fehér részek láthatók a leveleken, lisztiharmattal van dolgunk. Idejében távolítsuk el a beteg leveleket.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől,
enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.


VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Válasszunk élénk zöld színű, virágos, bimbós növényt, melyen sérülés nem észlelhető.

Forrás: .szobanovenyek.e-lapja.net

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták