Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

 

 

IDOKEP.HU

Felhőkép

 

 

3GP MOBILVIDEOK
SZERELMES DALSZOVEGEK VIDEOVAL
EBOOK LETÖLTÉSEK
INFORMATIKAI CIKKEK
INTERNETES CIKKEK
VIRUSOKRÓL
SZÉPSÉGÁPOLÁS
KERÉKPÁROS CIKKEK
MACSKAFAJTÁK
KUTYAFAJTÁK
PAPAGÁJOK FAJTÁI
HÁZIÁLLATOKRÓL
ÁLLATVILÁG
ZÖLDSÉGEKRŐL
GOMBÁKRÓL
SZOBANÖVÉNYEKRŐL
SZÉP VIRÁGOKRÓL
GYÜMÖLCSÖKRŐL
 

Archívum

Látogatottság kijelzó

Amarillisz

2010.03.03. 10:03 - blog04

Egyéni keresés

 Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

                            Amarillisz

 

 

Az amarillisz magára vonja az ember figyelmét. Először megjelennek a virágok, egy vagy néha két szár, mindegyik négy kürtalakú virággal. Ritka szerencsés esetben a száron öt halvány rózsaszín vagy vörös virág is kifejlődik. Az amarillisz levelei csak később jelennek meg.
A fehér amarillisz illata erősebb mint a vörösé.  A fehér és a vörös színek között vannak átmenetek. A vörös-fehér színűek különösen szépek.

Aki arra vágyik, hogy már karácsonykor virágzó amarillisze legyen, annak a hagymát már októberben cserépbe kell tennie. A növény egészen márciusáprilisig virágozhat.
Egy név két jelentése, a latin Hyppeastrum névnek két magyarázata: az elsőt a görög "hippeus" = lovag és "astron" = csillag szavakból vezetik le, innen ered a lovagcsillag elnevezés. Mások szerint a görög "hippos" = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja egy kissé lófejre emlékeztet. Ugyanehhez a családhoz tartozik az "igazi" Amaryllis belladonna, a Belladonna liliom. Ősszel, amikor a levelek már elhervadtak, 6-12 virág jelenik meg a szárán.'

A pompás virágokhoz képest a levelek igen szerények. Sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak, és a virágzást követően jelennek meg. Nyáron, amikor a növény felkészül a nyugalmi időszakra, lehullanak.

A hollandok alakítottak ki keresztezéssei és nemesítéssei sok új fajtát. Ma az amarillisznövényt DélAfrikában termesztik nagy területeken és szárazhagyma formájában szállítják Európába.
Nálunk hagyma vagy bimbós növény kapható, ősztől tavaszig.

Élettartam: Egy erős hagyma többször is virágzik, ha a nyugalmi időszakban megfelelően kezeljük.

Idény: A virágzás idején árusítják a tél kezdetétől egészen júniusig.

További nevek: Lovagcsillag.

Méret és növekedés: A virágzás idején az amarillisz nagy helyet igényel. A levelek ritkán lesznek 30-40 cm-nél hosszabbak, a szár azonban fél méter hosszú is lehet.

Virág és illat:  Az amarillisz virága igen nagy, 15 cm-re is megnő.
A színe a fehértől a vörösig változhat. Illata kissé édes, a fehér fajtáknál a legerősebb.

Fény és hőmérséklet

A növekedés során a növény sok napfényt, friss levegőt és magas páratartalmat igényel.
A virágzás alatt a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 18°C-t, télen viszont ne essen 16 oC alá.

Öntözés és trágyázás

Minél jobban nő a növény, annál több vizet igényel. Július végéig hetente egyszer kell trágyázni. Szeptembertől decemberig szinte szárazon áll.

Föld és átültetés: Csak minden harmadik, negyedik évben kell átültetni, a nyugalmi időszakot követően. Vegyünk jó vízáteresztő virágföldet.

Nyesés, visszavágás: Az elvirágzott kocsány és a levelek maguktól elszáradnak. Az átültetéskor a száraz, vagy korhadt hagymahéjakat el kell távolítani.

Környezet: Az amarillisz akkor a legszebb, ha virága alacsonyabb zöld növények közül emelkedik ki, például egy tálban.

SZAPORÍTÁS

Az amarilliszt a legegyszerűbben az un. sarjhagymák segítségével szaporíthatjuk.
Ezek kicsi hagymák, melyek az anyahagyma, oldalán helyezkednek el. Ovatosan válasszuk el az anyahagymától, és ültessük tápanyaggazdag földbe. Megjegyzés: virágot csak két-három év múlva várhatunk.
A liliomhoz hasonlóan lehetséges a hagymahéj-dugványokkal történő szaporítás, de akárcsak a magról történő szaporítás, ez is nehézkes. A magok egy éven keresztül igen magas hőmérsékletet és
magas nedvességtartalmú levegőt igényelnek. Ezek olyan követelmények, melyek tulajdonképpen csak melegházban teljesíthetők, egy lakószobában aligha. Hagyjuk meg ezeket a módszereket a szakembereknek.

Virágok már karácsonyra: Ha azt szeretnénk, hogy már decemberben virágzó amarillisz álljon az ablakpárkányon, magunknak kell a hagymát kihajtatnunk. Ez viszonylag egyszerűen megy, örömet okoz, viszont néhány hétig eltart. Kezdjünk hozzá ősszel: tegyük a hagymát egy napra egy langyos vízzel teli tálba, majd töltsünk meg egy cserepet tápanyagban gazdag, nedves földdel, és helyezzük bele a hagymát úgy, hogy egy harmada a föld fölött legyen. Ezután jön a "kalap" Kartonpapírból vagy papírból készítsünk egy csákót a növényre (mint a jácintnál) és tegyük azt 20-25 oC-os helyre.

Öntözzük takarékosan, de ne hagyjuk a földet kiszáradni.
Négy-hat hét után megjelennek az első zöld hajtások.
Ezután már kiadósabban öntözhetjük. Ha a hajtások már kb. 10 cm-esek, vegyük le akalapot, és tegyük a növényt világos, de még mindig meleg helyre.

Augusztusban kezdődik a nyugalmi időszak A virágzást követően csökkenthetjük az öntözést.
Hamarosan megkezdődik a nyugalmi időszak. Ősztől január/februárig a cserepet hűvösebb helyre kell állítani, kb. 16-17 OC-os hőmérsékletre. Trágyázni szinte már nem is kell, locsolni is csak igen keveset. Január végén megjelenik egy újabb kocsány.

BETEGSÉGEK, KÁRTEVŐK

A foltos levelek és az elszáradt növényi részek gombásodásra utalnak. Vágjuk le az érintett részeket, és kezeljük a növény többi részét ellenszerrel. Különösen félelmetes a vörös üszök, mely gyakran az egész hagymát elkorhaszt ja. Az ilyen gombabetegségek szinte minden esetben a nem megfelelő kezelés miatt alakulnak ki.

A leveleken, bimbókon vagy a hagymán megjelenő kicsi fehér vattalabdácskák a gyapjastetvek tevékenységére utalnak. Szórjuk be őket ellenszerrel. Ha a hagymát is megtámadták, a hagymahéjak közé spirituszoldatot juttathatunk.

Megjelenhetnek a levéltetvek, a vörös pókok, de általában csak akkor, ha valamilyen hiba történt. Állapítsuk meg ezért először mindig a probléma okát: jó helyen tartottuk-e, megfelelően kezeljük-e a növényt.

VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Az amarilliszt többnyire közvetlenül virágzás előtt vásároljuk meg. A jácintokhoz hasonlóan gyakran látunk már kihajtott hagymákat papírkalap alatt. Ha a növényen már bimbók láthatók, megkülönböztethetjük a jót a kevésbé jótól.

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták